MITT HELSINGFORS

Staden & Livet

Månad: april 2015

Riksdagsval i Finland idag!

Idag hålls det 37:e riksdagsvalet i Finland. Många väljare är osäkra – VEM ska man rösta på? I Finland fyller man nämligen i på sin valsedel vilken kandidat man vill rösta på och inte vilket parti. Det betyder att valaffischerna här är fyllda med glada ansikten på kandidater där det ofta är svårt att se vilket parti personen företräder. Det här systemet gör att partierna inför valet försöker nominera kandidater med ganska olika linjer och åsikter.  Förhoppningen är att det breda spektrumet av kandidater maximerar antalet röster. Sen räknar ändå partiledningarna med att det bara är deras starka kandidater som blir invalda i riksdagen, och de andra rösterna hamnar bara som en röst på själva partiet. Det är därför inga tydliga och enhetliga partibudskap som lyfts fram i den här valrörelsen utan fokus blir mer på hur populär en kandidat i området är, och det är såklart också en fördel ifall kandidaten har egna resurser att sätta in i kampanjarbetet.

gallup

Idag är Samlingspartiet (liknar svenska Moderaterna) det största partiet. Deras ordförande Alexander Stubb leder en 6-parti-koalitionsregering. Enligt opinionsmätningarna kommer Centern bli det största partiet efter dagens val.

75 % av finlandssvenskarna röstar på Svenska Folkpartiet
När jag träffade Anton för 10 år sen röstade han på det parti som heter Svenska Folkpartiet (SFP) i Finland och så röstar ca 75% av landets 290 000 finlandssvenskar. Partiet profilerar sig som ett språkparti som försvarar finlandssvenskarnas intressen. Problemet är bara att Svenska Folkpartiet är ett borgerligt liberalt parti. De har bland annat som valfrågor att minska progressiviteten i beskattning, förkorta tiden för arbetslöshetsskydd, minska det statliga ägandet i gemensamma bolag och införa ”mer valfrihet” i vården där pengarna ska följa klienten (ungefär det som i Sverige kallas ”fritt vårdval” vilket lett till stor etablering av privata aktievårdbolag med vinstintressen). Partiet svarar i en valundersökning att de anser det ska gå att handla vin och starköl i livsmedelsaffärer, deras partiordförande samarbetar gärna med Samlingspartiet och SFP är också positiva till NATO-medlemskap. Inget av det här tycker jag låter bra, men det positiva är att Svenska Folkpartiet inte är det enda valet för finlandssvenskar!

Mitt val – Finlands Svenska Socialdemokrater!
1899 grundades Finlands första partiorganisation – FSD – vilket står för Finlands Svenska Socialdemokrater och vars syfte är att bevaka finlandssvenskarnas intressen och samtidigt arbeta för att skapa social trygghet och rättvisa. Det socialdemokratiska partiet i Finland vilar på värderingarna frihet, jämlikhet och solidaritet. Några av deras valfrågor är att utöka ungdomsgarantin, öka bostadsbyggandet, höja garantipensionen och satsa på förnybar energi. Vad gäller finlandssvenskars intressen anser de att bästa garanten för fullgod service på svenska är en stark offentlig sektor och de motsätter sig vårdmodellen där pengarna följer klienten. De anser också att undervisningen i nationalspråken bör tidigareläggas, att det ska ges ökade resurser  till fortbildning av behöriga lärare i Svenskfinland och att möjligheten för tvåspråkiga barn att läsa modersmålinriktad svenska (ÄIRU) i finska skolor bör öka.

anette

Anette Karlsson är en av Finlands Svenska Socialdemokraters kandidat och ställer upp i Helsingfors valkrets (Nyland). Hon är 26 år, är utbildad socionom och jobbar som politisk sekreterare i Nordiska Rådets socialdemokratiska grupp. Jag har följt henne ett tag på facebook och i medier och hon verkar grym! – hon är driven, kunnig, välformulerad och hon har med perspektiven kring jämställdhet och jämlikhet i hennes politiska utspel = Definitivt mitt val ifall jag skulle få rösta i Helsingfors!

steven-webb

Min man tillhör Vasa valkrets och jag har därför även bekantat mig med de svensktalande kandidaterna i Österbotten. Mitt val faller där på Steven Frostdahl, nr 35, från Socialdemokraterna. Han är vice ordförande för Finlands Svenska Folkting, gruppledare i Svenska Österbottens förbund och han för fram klassiska socialdemokratiska frågor samtidigt som han faktiskt verkar ha en reell chans att kunna ta sig in i riksdagen.

valkompass

Är du fortfarande osäker vem du ska rösta på? Klicka på bilden ovan och gör YLE:s valkompass! Där kan du också få fram alla kandidater och se en 4-minuters film med dem. Ifall du bor i Österbotten och känner att du inte kan lägga din röst på något annat parti än Svenska Folkpartiet kan du läsa Svenska Yles politisk-ideologiska analys av SFP-kandidaterna i Österbotten här. 

Lycka till!

Bubbelsocker på ROSSO

Det är alltid trevligt att träffa vänner och kanske särskilt när de spontan-dyker-upp då man verkligen längtar efter en barnfri kväll med intellektuellt vuxen-sällskap. Rabbe och Liisa gjorde just det för en dryg vecka sen i Karleby och lyckades få Anton att slita sig från hans båtbyggande. Rabbe är Antons barndomsvän som är ”hemma från Karleby” (ett vackert finlandssvenskt uttryck) men bor i Helsingfors sen många år tillbaka där han jobbar som arkitekt. Hans kärlek Liisa bor i Åbo där hon är snart färdigstuderad teologie magister, jobbar som journalist och driver bloggen ”Lite skrik”

Supertrevliga Rabbe & Liisa bjuder alltid på intressanta diskussioner!

Svärföräldrarna ställde upp som barnvakt och tillsammans begav vi oss till den enda påsköppna restaurangen – ROSSO! Det är en ganska stor restaurangkedja i Finland och marknadsförs som ”en familjär italiensk restaurang med en mångsidig finsk-italiensk meny” och jag tycker det är en ganska passande beskrivning. Färgtemat är rött, man sitter på soffor mittemot varandra och det finns mycket att välja på – sallad, soppa, pasta, fisk, kyckling, kött, pizza och ett stort vinutbud för den som önskar det. Restaurangerna är även barnvänliga – det finns lekhörna, helt okej barnmeny och bra skötbord. Servicen på svenska är också bra med svenska menyer och svensk hemsida (det är det verkligen inte alla restauranger i Finland som har).

Anton spexar som vanligt när det ska tas foton

Maten var helt okej men det som var speciellt var desserten! Jag och Anton beställde in en helt ljuvlig chokladkaka som serverades med ”bananasplitglass”. Glassen smakade som vanlig bananglass men kakan var verkligen perfekt chokladig och kladdig. Liisa och Rabbe beställde Trio Gelato som bestod av glass, grädde, sås och BUBBELSOCKER. Ni vet sånt där socker som sprakar i hela munnen och som man åt när man var liten vid mycket speciella tillfällen – nostalgi och mycket humor!

Mumsig chokladkaka och bubbelsocker!

Det sprakar ljudligt i munnen när man äter bubbelsocker, det går inte att inte skratta…

ROSSO passar den som söker en helt okej restaurang i Finland med stort matutbud. I Helsingfors finns det två ROSSO-restauranger, den ena ligger på Keskuskatu 6 och den andra på Siltasaarenkatu 18-20. Tryck på loggan för mer info: 

rosso

Tack Rabbe och Liisa för en trevlig spontan-kväll!

Antons katamaran flyter!

Min man har en för mig lite udda hobby – han bygger båtar! När han var 10 år snickrade han ihop sin första glasfiberträbåt och efter det fick han tydligen blodad tand. Anton har länge varit fascinerad av just husbåtar och av idén om att ha ett flytande hem som han kan bosätta sig med vartsomhelst. Sommaren 2008 tog han de första spadtagen och drog upp en båthall på sina föräldrars tomt.

Antons katamaran har byggts upp i en liten båthall på hans föräldrars gård, här lämnar den för första gången sitt trygga bo.

Antons katamaran har byggts upp i en liten båthall på hans föräldrars gård, här lämnar den för första gången sitt trygga bo.

Sen dess har han byggt på katamaranen (en båt med två parallella skrov) under de perioder han varit på hemmaplan. 2011 köpte han en långtradare i Umeå och körde till Finland som han sen har byggt om till en måttanpassad båtkärra. Igår var det så dags att prova att sjösätta husbåten för att se ifall den skulle flyta. Antons pappa ställde upp som chaufför i familjens traktor och så kopplade de på båtkärran och körde ekipaget genom stan. Väl framme vid båthamnen väntade ett 30-tal förväntansfulla vänner och släktingar som ville vara med och bevittna sjösättningen.

traktor

Den röda traktorn visade sig vara för liten för att hålla emot trycket från katamaranen så Anton fick förstärkning av en större traktor som hjälpte till att backa ned kärran med husbåten.

Flera har varit skeptiska till Antons båtprojekt under åren (jag är det ännu) så det var ett starkt och känslosamt ögonblick när båten väl kom ned på vattenytan och flöt helt perfekt. Det var en mycket stolt Anton som gjorde segergest till ljudet av applåder!  

Anton Yes

Likt Martin Luther King (eller som Sophie i musikalen Mamma Mia) sa Anton ”Jag har en dröm” och så byggde han sig en katamaran.

Nu ska det bara införskaffas två båtmotorer, bäddas för de fyra sängplatserna och fixa insidan lite mer så kan vi bo på husbåten i sommar. Välkomna :)

alla

Släkt/vänner och några båtintresserade fanns på plats igår och hjälpte till med sjösättningen.

Anton hälsar ett stort tack till alla som hjälpt till med projektet, Sarins båtar (Sargo) som lånade ut traktor och utläggningsramp och ett särskilt stort tack till pappa Karl-Erik som slitit många timmar med att hjälpa sin son!

10 år tillsammans idag!

Den 8 april 2005, frågade Anton Karl Gustav Häggblom om jag ville bli tillsammans med honom. Vi satt i en minibuss på parkeringen vid Strömbäcks folkhögskola där vi hade gått i samma klass på Musikalakademien i ett halvår. Jag var 18 och Anton 20 år. Sen dess har vi fortsatt välja att vara tillsammans och nu är den där dagen alltså precis 10 år sedan. 

andra bildEn av de första bilderna på oss tillsammans -jag var 18 och Anton 20 år. 

”Time flyes” men ett och annat har vi hunnit med genom åren. 2006 tog vi yrkesexamen som musikalartister och under ett par år jobbade vi tillsammans med artisteri. Anton studerade sen vidare på Teaterhögskolan i Helsingfors 2008-2012 och jag omutbildade mig till Människorättsvetare i Lund, Malmö, Frankrike, Finland och Stockholm 2008-2011.

Under 2006-2010 jobbade vi tillsammans som artister i Turkiet, på Cypern, Gran Canaria, Israel, Sverige och här på bilden i Finland i musikalen ”The Wedding Singer”.

 Den 2 juni 2008 friade Anton i en solig park i södra Frankrike där jag studerade medan han jobbade som artist på Gran Canaria och i Israel. Direkt efter förlovningen bodde jag i Senegal två månader och sedan började vi våra varsina akademiska utbildningar i Malmö respektive Helsingfors. Sommaren 2009 bodde vi tillsammans i Antons uppväxtstad Karleby i Finland och den 8 augusti gifte vi oss. Solen strålade, gästerna var glada, vår danskoreografi satt (nästan) som en smäck och vi hade en av våra mest minnesvärda dagar.

Anton skojade till det framme vid altaret och satte först ringen på fel finger, typisk Anton-humor! Foto: Nicke Kavilo

 År 2011 flyttade vi äntligen ihop i en liten lägenhet i Stockholm. Då jobbade Anton i Åbo och veckopendlade och jag jobbade som Generalsekreterare för organisationen Unga Hörselskadade. 2012 föddes Noah och då flyttade vi till min barndomsstad Nora där vi 2013 köpte min morföräldrars hus och jag började jobba för SSU. 2014 föddes Saga i Helsingfors och under 2015 bor vi alltså i Finland. Vi har haft 10 spännande år tillsammans och jag hoppas vi får fortsätta ha lika roligt framöver!

Och nu sitter vi här ca 10 år senare med två barn, ett hus, en katamaran och en kladdkaka…

 Tack Anton för din tid, ditt tålamod, din humor och din klokhet. Det är roligt, spännande och utmanande att leva med dig. Vi kör 10 år till tycker jag!

Memma – ett måste på påskbordet?

Memma (på finska mämmi) är en av Finlands unikaste måltidstraditioner och betraktas av vissa som en nationalsymbol under påsken. Rätten är en ”råggröt” innehållandes rågmalt, rågmjöl, sirap, pomerans och vatten. Den äts som dessert under hela påskhelgen och serveras kall tillsammans med mjölk/grädde, eventuellt vaniljvisp och/eller socker. 

memmaf

Finns memma på ditt påskbord? Då är du troligtvis finländsk eller har finskt påbrå.

Det jag har hittat om memmans historia är att den troligtvis härstammar från Persiska riket eftersom de iransktalande folken (iranier, kurder, afghaner m.fl.) äter en nästintill identisk rätt på deras nyår som kallas Samanu. Därifrån har memman sedan troligtvis färdats till Ryssland och på 1700-talet exporterades rätten till det som nu är sydvästra Finland. Memma åts då främst på långfredagen eftersom man inte fick tända någon eld den dagen och den förvarades i näveraskar som kallas för rivor. Idag köps de dock i affären i pappaskar om man inte vill lägga typ en dag på att baka sin egen.

Memma var särskilt utplacerat i affären på fem olika ställen så att ingen skulle missa att köpa hem sina påskförpackningar.

Memma var särskilt utplacerat i affären på fem olika ställen under skärtorsdagen så att ingen skulle missa att köpa hem sina påskförpackningar.

Vad Jennika tycker om Memma: Att döma av hur memma ser ut så tror man att det ska smaka som en kladdig chokladkaka men så fort man smakar så inser man sitt misstag. Memma smakar beskt och typ som jäst malt med lite touch av brödsirap, det spelar ingen roll hur mycket vaniljvisp jag försöker dränka in det i – den här spannmålsgröten blir inte god. Det här känns som en rätt man måste ”lära sig” att tycka om från barnsben, typ som jag har gjort med sill efter alla påsk-, jul- och midsommarbord.

Vad Noah tycker om Memma: Noah säger varje gång som memma plockas fram att han vill ha, när han sen väl smakar grimaserar han stort och skjuter tallriken ifrån sig.

Vad Anton tycker om Memma: Gott! 

J och A memma

Anton fick instruktionen att han skulle se jätteglad ut över att han fick äta memma som han tycker mycket om. Jag får nog konstatera att ifall det vore en audition skulle han inte få jobbet. Det är tänkt att jag ska se skeptisk ut på bilden.

Har du smakat Memma? Vad tycker du i såna fall om påskdesserten? 

 

© 2024 MITT HELSINGFORS

Tema av Anders NorenUpp ↑